Щодо підручника з російської мови для 3 класу

19.09.2018

Щодо підручника з російської мови для 3 класу

Вельмишановні педагоги, батьки, шкільні бібліотекарі, журналісти, усі, дотичні до теми вивчення російської мови в початкових класах закладів загальної середньої освіти

На початку кожного навчального року, а цьогоріч уже вп’яте, виникає скандал навколо підручника з російської мови для 3 класу (автори О. Самонова, В. Статівка, Т. Полякова) 2013 року випуску, де на с. 10 присутні герб і прапор РФ.

Наголосимо, книжку підготовлено 2012-го й надруковано 2013 року коштом держбюджету. Цей надрукований на весь контингент учнів 3 класів тираж було розвезено по школах. З того часу зазначений підручник державним коштом не видавався, відповідно у школах є лише це, перше, видання, яке третьокласники щороку одержують у шкільних бібліотеках. Підручники, надруковані в такий спосіб, функціонують у закладах освіти п’ять років – до наступного видання коштом держави внаслідок зміни навчальної програми або за результатами нового конкурсу (попередні книжки зберігаються в бібліотеках і видаються учням щороку).

Загальновідомо, що змінити вже надруковане на папері неможливо. Водночас у 2014 році, у зв’язку з подіями, що розгорнулися в країні, видавець власним коштом надрукував заміну на зазначену сторінку й розіслав по книжкових базах, щоб на місцях, тобто у школах, здійснили заміну – вклеїли новий текст.

Однак, враховуючи повторювану ситуацію з обуренням щодо змісту с. 10, є очевидним, що ця сторінка з незалежних від видавця причин до місця призначення не потрапила. Тоді видавець запропонував два виходи зі становища: 1 – паперовий підручник, перевиданий власним коштом, який можна придбати в Торговому домі «Всесвіт»; 2 – доопрацьований підручник в електронному вигляді, який розміщено на офіційному сайті видавництва для безкоштовного завантаження будь-ким охочим.

Отже, замість зчиняти скандал п’ятий рік поспіль, можна просто завантажити перевидання зазначеного підручника із сайту або ж придбати його паперове перевидання. Є ще третій варіант, залежний від волі батьків, – відмовитися від вивчення російської мови своїми дітьми. Погодьтеся, ці три варіанти набагато конструктивніші й продуктивніші за повторюваний щороку скандал щодо змісту с. 10 у підручнику 2013 року випуску.

Звертаємося до батьків та вчителів третьокласників, шкільних бібліотекарів, журналістів, усіх, хто дотичний до теми! Обирайте один з трьох варіантів, не створюйте конфлікт там, де його немає.

ПОСИЛАННЯ НА ВИПРАВЛЕНІ СТОРІНКИ ПІДРУЧНИКА